جدولتناوبیعناصر (Periodic table of elements) که به آن جدول مندلیف هم گفته میشود، عناصر را براساس نمبراتومی، آرایش الکترونی و خواص کیمیاوی آنها دستهبندی میکند. این جدول به درک بهتر خواص عناصر و پیشبینی رفتار آنها کمک مینماید.
جدولتناوبی از ۱۸ گروه (ستون عمودی) و ۷ دوره (ردیف افقی) تشکیل شده است که در ادامه به تشریح آنها میپردازیم.
قرار ذیل شما میتوانید جدیدترین جدولدورانیعناصر را به زبان دری – فارسی، مشاهده و دانلود نمایید.
تناوبها در جدولدورانیعناصر
جدولدورانیعناصر دارای هفت دوره یا قطار افقی میباشد که قرار ذیل توسط عناصر تکمیل شدهاند:
دلایل ذیل را میتوانیم برای جدا نمایش دادن لنتانایدها و اکتینایدها از دورههای ششم و هفتم بیان نماییم:
به طور خلاصه، قرار دادن لنتانیدها و اکتینایدها در پایین جدولتناوبی، هم به دلیل محدودیت فضا و هم به دلیل نمایش بهتر خواص کیمیاوی آنها است.
ساختار جدولدورانیعناصر با حفظ لنتانایدها و اکتینایدها در دورهها. برای دانلود با اندازهٔ بزرگ، روی تصویر کلیک نمایید.
برای عناصر شامل عین دوره میتوانیم خصوصیات مشترک ذیل را بیان داریم:
تعدادی دیگری از خصوصیات عناصر شامل عین دوره، در ادامه با تفصیل بحث شدهاند.
گروهها در جدولدورانیعناصر
هفت دوره یا ردیفهای افقی در جدولدورانیعناصر، متشکل از ۱۸ ستون عمودی یا گروهها (دستهها) میباشند. عناصر در گروهها براساس مشابهت خواص کیمیاویشان قرار میگیرند.
گروههای جدولتناوبی به دو دسته اصلی و فرعی تقسیم میشوند:
در مجموع، جدولدورانیعناصر شامل ۸ گروه اصلی (A) و 10 گروه فرعی (B) است.
گروههای اصلی (Main groups):
این گروهها شامل گروههای ۱ الی ۲، و ۱۳ الی ۱۸ میباشند و عناصری را دربر میگیرند که قشرالکترونی فرعی s و p در آنها در حال پر شدن است. تعدادی از گروههای اصلی در جدولدورانیعناصر به نامهای مشخص یاد میگردد.
در جدول ذیل این موضوع با انتخاب رنگهای مختلف برای هرگروه بیان شدهاند.
قرار ذیل به تشریح دلایل نام گذاری گروههای اصلی و بعضی خصوصیات آنها، میپردازیم:
گروه اول اصلی (IA) که شامل فلزات: لیتیوم(Li)، سودیم(Na)، پوتاشیوم(K)، روبیدیوم(Rb)، سیزیم(Cs) و فرانسیوم(Fr) میشوند، بنام فلزاتالقلی یاد میگردند. این عناصر بنابر فعالیت کیمیاوی فوقالعادهشان، به شدت با آب تعامل نموده و قلوی(القلی)ها را تشکیل میدهند. مانند: سودیم هایدروکساید و پوتاشیوم هایدروکساید.
عنصر هایدروجن در گروهٔ اول اصلی قرار گرفته است، تنها دلیل مقنع برای این موقعیت، شباهت ساختار الکترونی هایدروجن با سایر عناصر این گروه میباشد. مشابه با فلزاتالقلی شامل گروه اول، هایدروجن دارای یک الکترونولانسی میباشد. در غیر آن به لحاظ سایر خواص با فلزاتالقلی شباهت خاصی ندارد و خصوصیات منحصر به فرد خود را دارد.
گروه دوم اصلی (IIA) که شامل فلزات: بریلیم(Be)، مگنیزیم(Mg)، کلسیم(Ca)، سترانشیوم(Sr)، باریوم(Ba) و رادیوم(Ra) میشوند، بنام فلزاتالقلی زمینی یاد میگردند. عناصر شامل این گروه نیز با آب تعامل نموده، اما شدت جریان تعامل آنها نسبتاً ضعیفتر بوده و تشکیل قلویهای ضعیفتری را مینمایند.
گروهٔ سوم اصلی(IIIA) که شامل عناصر: بورون، المونیوم(Al)، گالیوم(Ga)، اندیوم(In)، تالیوم(Tl) و نِهونیوم(Nh) میشوند، بنام گروه بورون و یا هم فلزاتزمینی یاد میگردند. دلیل اینکه این گروه با عنوان فلزاتزمینی یاد میشود، وجود عنصر المونیوم است که فراوانترین فلز در پستهٔزمین میباشد و اینکه بنام گروه بورون یاد میشوند این است که اولین عنصر این گروه بورون میباشد.
گروه ۱۴ یا چهارم اصلی (IVA) بنام، گروه کاربن (C) یاد میشود، چون اولین عنصر شامل این گروه غیرفلز کاربن میباشد. عناصر شامل این گروه کاربن(C)، سلیکان(Si)، جرمانیوم(Ge)، قلعی(Sn)، سرب(Pb) و فلوریوم (Fl) میباشند.
گروه ۱۵ یا پنجم اصلی (VA) بنام گروه نایتروجن (N2) یاد میگردد چون آغاز گروه با عنصر نایتروجن میباشد. عناصر شامل این گروه شامل برعلاوه نایتروجن(N)، فاسفورس(P)، ارسینیک(Ar)، انتیمونی(Sb)، بیسموت(Bi) و موسکویوم(Mc) میباشند.
گروه ۱۶ یا ششم اصلی (VIA) بنام گروه آکسیجن (O2) یاد میگردد. اولین عنصر شامل این گروه غیرفلز آکسیجن میباشد. این گروه بنام کلکوژنها نیز یاد میگردد، این نام از کلمات یونانی “کالکوس” (به معنی مس) و “ژن” (به معنی سازنده) گرفته شده است. دلیل این نامگذاری این است که بسیاری از عناصر این گروه در مواد معدنی مس یافت میشوند. در این گروه عناصر: آکسیجن(O)، سلفر(S)، سِلینیوم(Se)، تلوریوم(Te)، پولونیوم(Po) و لیوموریوم(Lv) شامل میشوند.
گروه ۱۷ یا هفتم اصلی (VIIA) بنام هلوجنها یاد میگردد. این گروه شامل عناصر فعال غیرفلز میباشند و ۵ عنصر شامل این گروه به حالت دو اتومی یا مالیکولی قرار دارند که شامل (F2, Cl2, Br2, I2, At2). کلمه هلوجن (Halogen) به معنی نمک ساز میباشد. غیرفلزات شامل این گروه به نسبت فعالیت زیاد کیمیاویشان با فلزات تعامل نموده و تشکیل نمکها را مینمایند. مانند: نمک طعام یا سودیم کلوراید(NaCl) که ترکیبی از دومین عنصر این گروه(Cl2) با فلز سودیم(Na) میباشد. همچنان با ترکیب آنها با آب تیزابها تشکیل میگردند.
گروه ۱۸ یا هشتم اصلی (VIIIA) بنام گروه صفر و یا گازاتنجیب(Noble Gases) یاد میگردد. گازات شامل این گروه همه به شکل تک اتومی میباشند که شامل(He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn, Og) به لحاظ فعالیت کیمیاوی غیرفعال بوده از اینرو بنام گازاتنجیب یا بیاثر نیز یاد میگردند. دلیل اصلی برای فعالیت ضعیف بودن آنها در تعاملات کیمیاوی، تکمیل بودن سویهٔالکترونی آنها یا حالت اکتیت در آنها میباشد.
در بین گروه اصلی تعداد از عناصر وجود دارند که بنام شبهفلزات یاد میشوند. عناصر شبهفلزات در جدول ذیل نشان داده شدهاند.
گروههای فرعی (Transition metals):
این عناصر شامل گروههای 3 تا 12میباشند. گروههای فرعی را با حرف (B) بیان میکنند، که شامل(IB, IIB, IIIB, IVB, VB, VIB, VIIB, VIIIB) میباشند. این گروهها عناصری را دربر میگیرند که لایه d آنها در حال پر شدن است. همچنین، لنتانیدها و اکتینایدها نیز جزو گروههای فرعی محسوب میشوند.
قرار ذیل به تشریح تعدادی از مشخصات مرتبط با عناصر شامل گروههای فرعی یا انتقالی میپردازیم:
دستهبندی گروههای فرعی در جدولتناوبیعناصر
در جدول تناوبی عناصر، گروههای فرعی به دو دسته اصلی تقسیم میشوند: عناصرانتقالی خارجی (فلزات واسط) و عناصر انتقالی داخلی (لنتانیدها و اکتینایدها). تفاوتهای کلیدی بین این دو دسته قرار ذیل میتواند توضیح گردد:
جدول ذیل نشان دهنده موقعیت سلسله لنتانایدها و اکتینایدها در جدول تناوبی عناصر میباشد.
لنتانایدها و اکتینایدها، به عنوان عناصر انتقالی داخلی، کاربردهای گستردهای در صنایع مختلف دارند. در اینجا به برخی از مهمترین کاربردهای آنها اشاره میکنیم:
کاربردهای لنتانایدها:
کاربرد اکتینایدها: